Ska man ta med sig barnen på begravning?

I dom flesta familjekonstellationer finns barn som ibland står nära någon som går bort. Många funderar mycket kring hur vida man ska ta med barnen på begravningen eller inte och även om det inte finns något korrekt svar på den frågan så finns det mycket att säga om den. Döden är en naturlig del av livet som alla kommer komma i kontakt med ibland och det kan faktiskt vara bra att vara helt öppen för barnen eftersom dom trots allt går igenom samma process.

Viktigt att ta sig tid

Som förälder till ett barn som minst en annan förälder eller någon annan närstående, som mor- eller farföräldrar, funderar man förmodligen en hel del på om man ska ta med barnen på begravningen eller inte. Samtidigt har man fullt upp med planering och kontakt med begravningsbyrå. Minnesstunden ska arrangeras och mat eller fika ska fixas. Det är en jobbig tid och det är mycket som händer på kort tid men det är ändå viktigt att ta sig tiden att sätta sig ner och prata med dom små om vad som hänt.

Berätta om döden och begravningen

När en nära anhörig lämnar jordelivet är det viktigt att prata med barnen om vad som har hänt och vad som komma skall. Man behöver inte nödvändigtvis ta med barnen till en begravningsbyrå men det kan vara en idé att berätta vad deras jobb innebär och på vilket sätt dom hjälper till. Även om dom allra minsta inte riktigt förstår vad döden innebär så är det viktigt att bemöta deras frågor på ett bra sätt och låta dom få ha sina funderingar. Tänk på att dom också bearbetar det som hänt, fast på sitt sätt.

Förberedelser

I samband med en begravning kommer många som barnen känner vara ledsna och sorgsna och det kan vara bra att förbereda dom små inför detta. Förklara att det är helt okej att vara ledsen, att du kommer att vara det och att andra gäster kommer vara det. Be om tips hos din begravningsbyrå om du tycker det känns svårt att prata om det, dom kan vägleda och ge bra råd kring hur man pratar med barnen om vad som kommer hända.

Besök lokalen i förväg

Dom flesta väljer att anlita en begravningsbyrå i samband med att en begravning ska arrangeras och det är då den som sköter den mesta kontakten med kyrka och präst. Ett bra tips är därför att fråga sin begravningsbyrå om det går att besöka ceremonilokalen i förväg för att ge barnen en trygghet och dom flesta officianter brukar vara väldig tillmötesgående. Som förälder kan det vara skönt att låta någon som är proffs inom området visa barnen runt och förklara vad det är som kommer hända där inne när ceremonin startar.

En begravning är ett sista avsked oavsett om man är vuxen eller barn. Istället för att försöka dölja vad som händer bör man prata med sina barn och förklara så gott man kan. Man väljer såklart själv om man vill ta med dom eller inte men av flera anledningar kan det vara klokt att göra det.