Detta bör du tänka på vid fakturaköp

Driver du ett eget företag och funderar på att börja sälja fakturor för att få in pengarna snabbare från de fakturor som skickas? Tjänsten erbjuds av flera olika kreditbolag och genom att jämföra de olika tjänsterna hittas både den bästa och billigaste tjänsten utifrån de behov som finns hos ditt företag.

Säljer du för mindre summor? – Se upp med fasta avgiften

Kontrollera alltid vilka avgifter som kreditbolagen tar vid fakturaköp. Det är mycket vanligt att de tar en viss procent men utöver det finns det bolag som även tar en fast avgift per faktura. Detta brukar kallas för fakturahantering eller administrationsavgift. Det finns exempelvis företag som tar 50 kr per faktura.

Om dina fakturor oftast har fakturabelopp som är lågt gäller det att akta sig för denna fakturaavgift. I annat fall äter avgiften vid fakturaköp upp stora delar av den summa som ska betalas ut till dig vid fakturaköp.

Vill du bara sälja vid behov? – Vad krävs enligt avtalet?

Vad kräver avtalet gällande antal sålda fakturor? Att ha tillgång till fakturaköp är smidigt och används av vissa företag enbart när de vill få tillgång till likvida medel. Därmed krävs det även att det i avtalet framgår att försäljning får ske på vilka fakturor man önskar, när och hur ofta man vill.

Här bör man även vara uppmärksam på om det uppstår någon årsavgift. Ska tjänsten enbart användas vid enstaka tillfällen kan en årsavgift slå mycket hårt.

Vill du ta kreditrisken? – Eller ska kreditbolaget göra det?

Det finns minst två stora fördelar med fakturaköp och en av dessa är att tillgång till likviditet ges så snabbt. Den andra är att man kan undvika att ta kreditrisken på fakturan. När en faktura skickas till en kund skapas alltid en kreditrisk. Skulle kunden inte betala summan skapas en kreditförlust.

Är man rädd för dessa kreditförluster går det att undvika dessa genom att välja fakturaköp utan regress. Läs i avtalet eller fråga det kreditbolag där fakturaförsäljningen sker om detta ingår eller inte.

Att välja alternativet utan regress innebär att en betydligt större kostnad för betalas för dessa fakturaköp. Men samtidigt betalar man för att slippa kreditrisken. I detta fall kommer kreditbolaget vara fullt ansvarig för fakturan. Skulle kunden inte betala så hamnar kreditförlusten hos dem.

Det kan låta lockande att välja fakturaköp utan regress utifrån avsaknaden av kreditrisk. Men för det första får man betala högre avgift för detta och för det andra är det inte säkert att kreditbolaget väljer att godkänna köp av alla fakturor utan regress.