3 yrkesgrupper inom webb

När det gäller många yrken är det ofta fråga om antingen eller. Antingen arbetar man med människor, som inom vården, eller med administration där man spenderar större delen av sin arbetsdag framför en dator. Det finns dock några yrken som är en bra blandning av dessa två, så att man både arbetar i nära relation med olika typer av människor men samtidigt sköter en hel del administration. Att arbeta med rekrytering är ett exempel och att vara personalchef eller personalansvarig ett annat.

Studie- och yrkesvägledare

Både vid grundskolor, gymnasieskolor, på universitet och kommunal vuxenutbildning finns det studie- och yrkesvägledare. Dom finns också på en del större företag och myndigheter och ibland även inom kommunal förvaltning. Arbetsuppgifterna går ut på att guida och ge stöd och råd till elever som funderar kring utbildning, jobb och arbetsmarknad inom olika områden. För en studievägledare som arbetar på Komvux innebär en stor del av arbetsuppgifterna att sätta ihop individuella studieplaner för olika elever och vissa åker runt och informerar och föreläser på skolor och arbetsplatser. Samtidigt som man har nära kontakt med både elever och personal på den skola man arbetar på tillkommer även en hel del administration i yrket.

Rekryterare

Jobbar man med rekrytering är det inte ovanligt att man jobbar på någon typ av bemanningsföretag, för att hjälpa andra företag att hitta rätt personal till lediga tjänster. En viktig egenskap för att jobba med rekrytering är att man har god förmåga att känna av personer för att hitta den som är mest lämplig för det jobb som sa tillsättas. Man möter många människor i intervjuer och andra urval och man skriver dessutom en hel del platsannonser. Det är också relativt vanligt att större företag som  som omsätter mycket personal har någon på kontoret som jobbar enbart med rekrytering och andra administrativa uppgifter åt det egna företaget. Det är ett väldigt varierande jobb där både kommunikation och problemlösning är viktigt.

Personalchef

Att vara personalchef eller personalansvarig innebär givetvis väldigt mycket kontakt med sina anställda. Även för en personalansvarig är det vanligt att rekrytering förekommer som en arbetsuppgift, tillsammans med rådgivning, kompetensutveckling, löner och andra typer av personalfrågor. Förutom den nära relationen man får till sina anställda ingår också en hel del dokumentation och annan administration och man får räkna med ett par timmar framför datorn varje dag. Löneförhandlingar och anställningsavtal är två bra exempel på hur man jobbar både med möten med människor och pappersjobb. Det gäller minst sagt att man är flexibel och klarar av att ha flera projekt igång samtidigt.

Oavsett om man jobbar med rekrytering, vägledning och rådgivning för elever och anställda eller om man har hand om ett företags löner så krävs det att man har lätt att ta kontakt med människor. Kommunikation är A och O för samtliga yrkesgrupper, samtidigt som man måste vara lösningsfokuserad och kunnig inom flera andra områden. Man arbetar ofta i nära relationer till andra samtidigt som man förmodligen stänger dörren om sig för att sköta om andra arbetsuppgifter i lugn och ro.