Köksrenovering – byt bänkskivor och köket glänser! 

Bänkskivor och golv har stor inverkan på hur köket känns och ser ut. Dessa ska matcha skåpen eller bryta totalt mot dem och skapa en hisnande effekt! Bänkskivorna och golvet kan helt enkelt få köket att lyfta flera klasser uppåt. 

Dags att byta bänkskivor – vad passar dig? 

Det finns mängder av bänkskivor i olika material och färgtoner att välja mellan hos snickare i göteborg och byggföretag. När du väljer behöver du tänka både på funktion och design. Vad är praktiskt och vad är det som skapar den där extra glansen och känslan som du vill ha? 

Köket är en samlingsplats i de flesta hem och det rum som blivit allt större med åren. Från avlånga kök till stora kök med en köksö i mitten. Ofta behövs bänkskivor på fler ställen än runt diskbänken. 

Börja med att lista dina behov. Vad utför du mestadels på dessa bänkskivor? Har du någon speciell höjd som behövs? Eller kanske ett extra tåligt material? Tänk funktionellt. Ta sedan ett steg tillbaka och titta på design. Har du träskåp kan en kolsvart granitbänk göra köket helt fantastiskt. Fundera på vilket material som du både behöver och som kan matcha dina skåp och ditt golv – om du inte funderar på att lägga ett nytt sådant. Vilken stämning vill du skapa i köket? Sofistikerad? Mysig? 

Material 

Förutom material fick det också olika tjocklekar och ytbehandlingar som ska monteras olika. Det finns också fördelar och nackdelar med olika material. Kostnaden spelar också roll för det mesta. 

Här följer några exempel på materialval:

  • Rostfritt stål. Vackert ensamt såväl som i kombination med exempelvis sten, hygienisk och lätt att rengöra, tyvärr kan repor lätt synas. Dessa finns i både billig och dyr variant, de billigare har standardmått och de dyrare som måttbeställs ligger oftast i samma prisklass som exklusiva bänkskivor i sten. Vackert och underhållsfritt för snickarenigöteborg.se. 
  • Massivt trä. Ger en varm och robust känsla. Kan kombineras med metall och sten. Här finns också olika prisklasser, den billigare kan ha mindre ihoplimmade trästavar men ändå en mycket vacker yta. En betydligt hållbarare skiva har dyrare träslag och långa trästavar med starkare fogning. Trä är tidlöst och skivan kan slipas om. Oljas regelbundet, minst en gång per år. 
  • Glas. Ett material som kommer alltmer, ganska nytt. Mycket vackert och mycket tåligt. Lätt att rengöra men lika lätt att repa och få fingeravtryck överallt. Dessa skivor finns i flera toningar och färger och för den som vill kombinera rustikt och vackert borde trä och glas vara en utmärkt kombination. Priset är oftast högre än sten. Inget underhåll. 
  • Sten. Här finns de vanligaste – natursten, granit, marmor och kalksten. Granit är allra hårdast, men alla stenarna är lika vackra med olika mönster. Svart granit ger en mycket exklusiv känsla. Sten kostar lite mer. 

Det finns även mycket tåliga och snygga kompositmaterial samt betong som också känns designat. 

Vad du väljer beror på smak, funktion och plånbok. 

Vad kostar bänkskivor? 

Priset varierar beroende på kvalitet och materialval. En kvalitetsskiva kan kosta några tusen kronor per löpmeter. En del skivor har upp till 20-30 års garantitid. Vissa behöver monteras av yrkesman, vilket är att rekommendera oavsett materialval.