Hur du blir takläggare

För många kan ett vanligt kontorsjobb verka tråkigt, speciellt om du är ute efter spänning och mer praktiska uppgifter. Då kan takläggning vara något som passar bra som yrke. I detta yrke arbetar du oftast ute och på högre höjder eftersom det är taket på byggnaden som en takläggare arbetar med.

Vilken utbildning behövs för att bli takläggare?

För att bli takläggare finns det fler en bara ett sätt att ta sig dit. En väg att gå är genom att först gå Bygg- och anläggnings programmet med inriktning husbyggnad, på gymnasiet. Eftersom det här programmet är väldigt populärt så brukar en stor del av gymnasieskolorna erbjuda detta program i sitt utbud. Skulle du vara äldre än gymnasieåldern, alltså äldre än 20 år, finns detta program eller motsvarande program att läsa på Komvux. På Komvux kan du dessutom vara mer flexibel i din studietid om du till exempel skulle ha ett jobb på sidan av. Utöver detta kan dessutom arbetsförmedlingen hjälpa till med att anordna en relevant utbildning för att bli takläggare. En takläggare norrtälje jobbar majoriteten av tiden ute och på höga höjer vilket du behöver ta hänsyn till innan du utbildar dig till takläggare

Vad gör en takläggare?

Som namnet hänvisar till arbetar en takläggare ofta med att lägga tak på olika byggnader. Det kan handla om att arbeta på helt nybyggda hus eller att renovera äldre hustak. Fokuset brukar ligga på att skapa ett tätskikt som är både tätt och effektivt, och som håller fukt borta när det är mycket väder och vind ute. Dessutom håller takläggare också på med isoleringsarbete för att värmen inte ska försvinna ur huset genom taket. Ofta arbetar du i ett mindre team av takläggare men också mycket självständigt beroende på det arbete som ska utföras.

Hur mycket tjänar en takläggare?

Vad en takläggare för takläggning tjänar beror på flera olika faktorer. Om företaget du jobbar för är litet eller stort, vilken utbildning du har, om du har påbyggnadsutbildning som specialiserar dig, eller om du jobbar som lärling. Eftersom efterfrågan av takläggare är relativt stort är det dessutom många inom yrket som skapar sitt egna företag. Om du skapar ditt egna företag kommer självfallet lön ändra sig utefter detta med. Enligt <a href=”https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/lonesok/Search/?lon=takl%C3%A4ggare”>SCB</a> tjänar en takläggare i genomsnitt 29500 kr i månaden före skatt. För att öka din lön om du startar ditt egna företag är det bra att inkludera några kurser om ekonomi när du utbildar dig. Detta kommer att förbereda dig mer för att hantera saker som annars kan ha varit svårt att förutspå för den icke initierade.