Att tänka på när du renoverar ditt hus 

Det är många saker som är viktiga att tänka på under en husrenovering. Efter att du har tagit alla beslut för renoveringen och det är dags att börja renoveringen är det dags att göra några sista förberedelser, takläggare – takrenovering. 

Skriv checklistor 

Efter att du har fått en offert och bestämt dig för ett byggföretag du vill anlita är det dags att börja planera arbetet lite mer konkret. Skriv checklistor på alla beslut och val du måste ta och bestämma dig för. På så sätt håller du ordning på allt du måste göra och alla beslut du måste ta. Desto mer du förbereder inför din husrenovering, desto smidigare kommer hela renoveringsprocessen vara. 

Samla relevanta kontaktuppgifter 

Om du bor i en lägenhet som du planerar att renovera är det viktigt att båda du och din byggare har samtliga kontaktuppgifter som kan behövas under renoveringen. En nyckelperson är ansvarig person i föreningen för bostaden. Kontaktuppgifter till denna person kan behövas om vissa frågor uppkommer gällande huset. Vissa saker kan man även behöva koordinera med fastighetsskötaren, exempelvis om vattnet tillfälligt behöver stängas av under renoveringen. 

Du måste vara på plats under renoveringen 

Välfungerande kommunikation är grundläggande för att samarbetet mellan dig och din byggare ska flyta på smidigt. Därför är det bra om du kan spendera mycket tid i ditt hem under renoveringen, för att du verkligen ska bli en del av projektet. På så sätt kan du säkerställa att arbetet utförs i enlighet med vad ni bestämt och följa din vision. Genom att vara så delaktig du bara kan i processen slipper du riskera missförstånd och att behöva göra om moment om det inte blir som du tänkt dig. Även om du inte kan vara på plats hela tiden är det viktigt att du och din byggare har regelbunden kontakt och att du blir regelbundet uppdaterad kring hur renoveringen går. För att byggfirman ska kunna göra ett så bra jobb som möjligt är det även viktigt att du alltid är tillgänglig för att svara på eventuella frågor som uppkommer under renoveringen. Om du inte är tillgänglig kan byggfirman ta beslut som du inte håller med om. 

Ta hjälp av en besiktningsman 

Även om en besiktningsman kostar en del att leja in, är det många gånger en investering som är värd att göra. Låt en besiktningsman se över ditt renoveringsprojekt och följa arbetet för att säkerställa att byggnationen följer det skrivna avtalet mellan dig och byggfirman. Detta är särskilt viktigt om du inte har möjlighet att vara på plats och husrenoveringen är stor och omfattande. I den situationen kan det nämligen vara värt att betala lite extra för att säkerställa att bygget går som det ska och att du får det resultat du förväntar dig.